Clubul Sportiv Corysan

TEHNICI DE SELF - DEFENSE

Despre tehnicile de aparare

Este important ca atunci cand suntem atacati sa avem o reactie imediata asupra celui care a intreprins atacul, o deplasare rapida din fata atacatorului, fie ca este spre inainte, inapoi sau lateral. Viteza de reactie este un element important in reusirea apararii. Totodata trebuie avut in vedere faptul ca trebuie in permanenta sa am control asupra celui care a intreprins atacul. Tehnicile care sunt executate in vederea apararii sa fie scurte, dure si cat mai eficiente pentru mediul in care ne aflam.

Lovitura de picior din lateral

Atunci cant suntem atacati cu o lovitura de picior din lateral (yoko geri) este bine ca prima reactie sa fie deplasarea rapida spre lateral, devierea piciorului,  iar dupa aceea trecerea rapida in spatele agresorului si tragerea lui in spate.

Priza reverului

In cazul in care sunteti prinsi de reverul hainei este important ca mana care v-a prizat reverul sa o imobilizati,  iar urmatoarea miscare sa fie aplicarea unei lovituri agresorului,  intr-o zona cat mai sensibila, dupa care printr-o deplasare circulara sa proiectati adversarul la sol.

Lovitura de sus in jos

La o lovitura data de sus in jos este important:iesire laterala, lovitura de brat intr-o zona cat mai sensibila si ca continuare secerarea piciorului avansat (o-soto-gari). Finalizarea se poate efectua prin atemi (lovitura) sau prin fortarea articulatiei (Kansetsu).

Priza umarului din spate

In aceasta situatie este important ca cel atacat sa se intoarca foarte rapid pe partea in care s-a realizat priza, intoarcerea fiind insotita de o lovitura de brat aplicata la nivelul abdomenului, dupa care se prizeaza articulatia cotului si se preseaza fortand astfel adversarul sa coboare la sol controlandu-l in tot acest timp.

Incenturarea dorsala peste brate

In situatia in care sunteti prinsi intr-o incenturare din spate,  prima reactie este sa stabiliti contact cu priza  adversarului,  dupa care sa-i aplicati o lovitura de "inmuiere", fie ea cu bratul sau cu piciorul, apoi trebuie sa deschideti incenturarea si printr-un control asupra incheieturii a unui brat sa efectuati o trecere la nivelul spatelui fara a slabi controlul articular. Printr-o miscare de rotatie a bratelor, adversarul poate fii proiectat la sol. Nu este insa gresit  daca continuam deplasarea si punem presiune asupra umarului; adversarul se va duce singur catre sol.

 

Lovitura directa de picior

In cazul in care suntem atacati cu o lovitura de picior frontala (mae geri), este obligatoriu sa am reactie imediata, sa ma deplasez in lateral, sa blochez  lovitura si totodata sa prizez piciorul. Prin priza efectuata si prin deplasarea mea spre inainte, adversarul este trantit la sol.

 

Lovitura directa de cutit

Cele mai periculoase atacuri sunt cele cu arme.

In cazul in care suntem atacati cu un cutit si lovitura vine ca si o impungere  este important  sa nu incercam sa prizam arma de prima data . Trebuie efectuata o deplasare spre exterior, blocarea bratului care controleaza arma si apoi priza asupra armei. Concomitent cu aceasta priza trebuie efectuata si o lovitura de "inmuiere" pentru a avea siguranta resitei. Este important ca niciodata sa nu slabim presiunea pe care o exercitam asupra bratului care controleaza arma.

 

Amenintare cu pistolul din fata

Atunci cand esti amenintat cu arma (daca nu este suficient de aproape trebuie sa te apropii sau sa-l lasi sa se apropie de tine suficient pentru a putea executa o tehnica) este bine ca reactia ta sa fie foarte rapida.   Timpul in care doresti sa iesi din zona in care ai putea fi ranit sa fie foarte, foarte scurt, miscarile sa fie scurte si insotite de prize concomitent cu deplasarea. Controlul armei (pistol) este foarte important, nu trebuie sa fie niciodata indreptat spre tine pentru a nu putea fi declansat.